Tuesday, September 8, 2009

Beijing,China

PELANCONGAN PERCUMA

Gambar2 ni Abang Zul ambil semasa melancong ke Beijing, China secara PERCUMA pada Januari 2007 .
Banyak tempat pelancongan yang menarik, tempat bersejarah dan pusat membeli-belah yang mesti dikunjungi.

Dan sekarang ni anda mempunyai peluang yang sama untuk melancong ke BEIJING, CHINA secara PERCUMA. Maksud PERCUMA di sini ialah,
TIADA BAYARAN DIKENAKAN

Selama 3 bulan iaitu September, Oktober dan November, pakej ini dibuka kepada sesiapa sahaja yang berminat dan sekiranya anda berminat, ANDA LAYAK mendapat pakej ini secara PERCUMA.

TIDAK PERCAYA?
Sila lihat ruang GALERI Abang Zul, semua lawatan, pelancongan ke luar negara yang
Abang Zul pergi adalah PERCUMA.
MASIH KURANG PERCAYA?
Sila hubungi Abang Zul di blogzul@email.com atau 019-224 7408.

Monday, September 7, 2009

PERUBAHAN HIDUP

Alhamdulillah, inilah perubahan hidup yang Abang Zul nikmati kerana mengambil peluang untuk berubah,

" Sesungguhnya Tuhan tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu mengubah nasib mereka sendiri"

DULU

Abang Zul posing dgn moto Suzuki GP125 @ jipang

SEKARANG

Kawasaki Ninja ZX-10R
kini impian memiliki motosikal berkuasa tinggi sudah tercapai

DULU

inilah Avanza MPV yg kami guna pada tahun 2005


SEKARANG

MPV Toyota Estima Aeras

inilah bukti setelah 1 tahun menceburi bidang sekarang


DULU

dari Proton Wira 1.3 Sedan

SEKARANG

kini sudah dapat memiliki Mercedes Benz E200 Kompressor

hanya dalam masa 2 tahun berkecimpung dalam bidang sekarang

Alhamdulillah, hasil dari mengambil rezeki yang ALLAH berikan, kini kehidupan sangat jauh berbeza dari dulu. Bayangkan kehidupan anda tahun2 lepas, berapa banyak bezanya dengan tahun ini sekiranya tidak mengambil peluang yang telah disediakan.

Hubungi Abang Zul untuk mengetahui dengan lebih lanjut

blogzul@email.com atau 019-224 7408

Dulu...... dalam kenangan...

Setelah sekian lama meninggalkan alam persekolahan, di manakah sahabat2 seperjuangan? Hanya ingatan dan gambar sahaja menjadi kenangan.... Sekiranya anda lahir pada 1968, anda mungkin salah seorang daripadanya atau anda mengenalinya, sila hubungi saya melalui email blogzul@email.com atau telefon 019-224 7408.
Dari Sekolah Kebangsaan Kota pada tahun 1975 darjah 1 hingga 1980 darjah 6, selama 6 tahun, hanya beberapa orang masih berhubung.

sahabat seangkatan, sama2 belajar di Sekolah Kebangsaan Kota


setelah berbelas tahun tak jumpa

Sekolah Menengah Kota pada tahun 1981 tingkatan 1 hanya 1 minggu sahaja kerana berpindah ke Sekolah Menengah Sultan Ismail Jalan Telipot ( dekat SIC ). Cuma untuk 1 penggal sahaja, berpindah lagi ke Sekolah Datuk Abdul Razak, Seremban.

Pada tahun 1986 Tingkatan 6 Bawah dan 1987 Tingkatan 6 Atas di Sultan Ismail College

Tingkatan 6

Tingkatan 6


Sekiranya anda di antara sahabat2 yang saya maksudkan atau anda mengenali sahabat2,
sila hubungi saya
blogzul@email.com atau 019-224 7408.


Sunday, September 6, 2009

Terkenang Semasa Dulu – MAS

Sambutan Hari Raya Line 11 2003

Bila tiba bulan Ramadhan ni, teringatlah pulak masa dulu2… masa keje kat MAS. Kenapa tau…. Apa lagi… apply cuti raya la… Bila HR bagi ‘date line’ hantar borang cuti raya je, cepat2 hantar borang cuti. Borang selalunya mintak kat DSA antaranya, DSA Alias, DSA Budin, DSA Jalal, DSA Ishak Ahmad. Biasanya cuti utk raya ni simpan dari awal tahun lagi, nak cuti pun kena bajet2 jugak takut raya tak cukup cuti. Biasanya ambik cuti raya ni seminggu… ikut sekolah cuti katakan, sebab wife keje cikgu.

FOREMAN @ LEAD ENGINEER org paling glamer mase ni sbb kena sign borang cuti. Kadang2 tu, kena gi check cuti dulu, ada brape hari lagi balen cuti, takut terlebih cuti, marah pulak bos. Pas tu kira pulak berapa hari PH, weekend dan hari cuti. Baru isi borang cuti. Seronok jugak masa tu. He… he….

Dan teringat jugak Bubur Lambok HR, dapat sebungkus masa nak balik keje. Kalu lambat sikit je, tgk bekas kosong je…. besoklah pulak kalau ada rezeki. Ramai jugak peminat bubur lambok HR ni….. sebab sedap ke… sebab FREE ke…. Tak taulah. Kalau dapat bubur lambok tu, bagi sumbangan singgit dua utk bubur lambok besok pulak…Berkat… Biasanya ambik satu je, sebab Abang Zul je yg suka bubur lambuk ni, wife & anak2 kurang minat.

Masa dulu… ada org jual kad raya, laku jugak… org MAS ni banyak duit, boleh beli apa saja. Bila kad raya dah diganti dgn SMS, tak ada dah org jual kad raya tu. Jual apa pulak, tak taulah...

Kekadang keje malam, sahur balik rumah makan, claim OT pun sampai takat sahur je. Tak boleh claim lebih, tak berkat nanti. Ok laaah tuu...…

Time rehat je, tak kira kul 9:45 pagi ke, t/hari ke … membute je keje….. tido la tu…tak de keje lain. Ingat bulan puasa je tido mase tu…. Bulan lain pun same jugak….. Tidoq…. Abang Zul la tuu….

Pernah satu ketika dulu…. Abang Zul jual CD lagu raya, siap boleh try & pilih lagu apa nak. Org lain jual biskut raya tak boleh try, sebab puasa. Untung Abang Zul....

Kekadang tu teringat jugak kepada rakan2 yg telah meninggalkan kita, gurau senda, gelak ketawa, tolong menolong, belanja makan, nasihat, mengajar dan banyak lagi. Al-Fatihah untuk Arwah Haji Makhtar, Raja Ezham, Abg Jalil, Hairy, Ahmad Nizar…..Semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama para Solihin. Amin. Biarlah orang kenang kita kerana kebaikan bukan sebaliknya.
Itulah antara kenangan semasa bertugas di MAS. Sekarang dah tak keje ngan MAS lagi. 15 Julai 2007, tarikh berhenti kerja ngan MAS. Tapi kenangan tu rasa macam baru je berlaku.....
Kepada kawan2 yang sama2 bertugas mahupun tidak, saya Zulkifli Salleh ucapkan Selamat Berpuasa.

Saturday, September 5, 2009

15 Ramadhan 1430 Hijrah


Salam sejahtera & Selamat Berpuasa. Alhamdulillah kita dah pun sampai pertengahan bulan puasa. Solat Witir pun dah mula baca Qunut. Bulan Purnama pun dah mula mengecil.

10 hari pertama penuh KERAHMATAN, adakah kita rebut atau terlepas begitu sahaja? 10 hari kedua penuh PENGAMPUNAN dan tinggal beberapa hari sahaja lagi akan berlalu, adakah kita masih leka? 10 hari terakhir TERLEPAS DARI API NERAKA, adakah kita menunggu bulan Ramadhan tahun depan untuk merebut peluang?

Dan Adakah Kita Berpeluang Untuk Bertemu Ramadhan Tahun Depan? Hanya Allah swt yang mengetahui.

Jadi, jangan lepaskan peluang yang tinggal beberapa hari sahaja lagi, rebutlah ia, kerana dalam 10 malam terakhir inilah terdapatnya Malam Lailatul Qadar.

Bak kata cerdik pandai, Bulan Ramadhan Bulan Pesta. Pesta Juadah Dan Pesta Ibadah. Yang manakah kita pilih?

Untuk peringatan kepada diri Abang Zul sendiri dan juga pembaca, Rebutlah Akhirat (Beribadah) seolah-olah kita akan mati esok hari dan rebutlah dunia (bekerja) seolah-olah kita akan hidup seribu tahun lagi.

Friday, September 4, 2009

Abang Zul

Assalamu'alaikum wbt. Salam sejahtera. Alhamdulillah, akhirnya Abang Zul dah ada blog sediri. Blog ni diujudkan untuk pembaca semua tak kira siapa anda dan ....siapalah Abang Zul ni.
Untuk mengenali Abang Zul, bolehlah mengikuti ni dari masa ke semasa.
Sekiranya ada coretan yang bermenafaat, ambil dan jika sebaliknya, abaikan.